kiwi

kiwi

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 1064]

Wiśniowiec

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 3

Wiśniowiec to można Dzień kobietę.

Wiśniowiec

Składniki:

Wiśniowiec

 

  • cukier puder 1,5 szkl.
  • mąka 1,5 szkl.
  • orzechy 1/2 szkl.
  • margaryna 300 g
  • jajka 6 całe
  • cukier waniliowy 1 op.
  • kakao 2 łyżki
  • amoniak 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • kompot z wiśni 4 szkl.
  • galaretka wiśniowa 2 op.
  • mleko 1/2 szkl.
  • bita śmietana 1 op.
  • galaretka cytrynowa 1 op.
  • papier do pieczenia

 

Sposób przygotowania:

Wiśniowiec
Ciasto: Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, ucierając. Dodaj ubitą pianę z białek. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej części ciasta wsyp kakao, do drugiej orzechy. Każde ciasto piecz oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temp 180 stopni C. Masa wiśniowa: Kompot przecedź. Wiśnie wydryluj. Kompot uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotuj i rozpuść 2 galaretki wiśniowe. Do tężejącej galaretki dodaj owoce, wymieszaj. Masa cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 1/2 szkl. wody. Śmietankę ubij z mlekiem, dodaj tężejącą galaretkę. Kolejność układania: Ciasto z kakao masa cytrynowa jasne ciasto masa wiśniowa placek orzechowy masa wiśniowa.

Tagi:

jajko jajka