Sposób przygotowania:
Wiśniowiec
Ciasto: Margarynę utrzyj z cukrem pudrem. Dodawaj po jednym żółtku, cukier waniliowy, mąkę z proszkiem i amoniakiem, ucierając. Dodaj ubitą pianę z białek. Ciasto podziel na 3 części. Do jednej części ciasta wsyp kakao, do drugiej orzechy. Każde ciasto piecz oddzielnie w wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz przez 40 minut w temp 180 stopni C. Masa wiśniowa: Kompot przecedź. Wiśnie wydryluj. Kompot uzupełnij wodą do 3/4 wysokości słoika, zagotuj i rozpuść 2 galaretki wiśniowe. Do tężejącej galaretki dodaj owoce, wymieszaj. Masa cytrynowa: Galaretkę cytrynową rozpuść w 1/2 szkl. wody. Śmietankę ubij z mlekiem, dodaj tężejącą galaretkę. Kolejność układania: Ciasto z kakao masa cytrynowa jasne ciasto masa wiśniowa placek orzechowy masa wiśniowa.
Wilga
Nie ma nawet łyżeczki alkoholu w składnikach ...
Henia