Sposób przygotowania:
Włoska sałatka w galarecie
Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku. Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki. Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając. Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać .
Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki.
Podawać pokrojoną w plastry.
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając. Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać .
Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.
Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki.
Podawać pokrojoną w plastry.