BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Włoska sałatka w galarecie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Moja dzisiejsza sałatka pochodzi ze bardzo starej książki mojej babci. Jest to sałatka warzywna w stylu włoskim inaczej przygotowana, bo w galarecie. Jest bardzo smaczna. Polecam.

Włoska sałatka w galarecie Więcej zdjęć (12)

Składniki:

Włoska sałatka w galarecie

 

  • marchewka duża,
  • pietruszka 1,
  • seler kawałek,
  • por kawałek,
  • ogórki kiszone 2,
  • groszek konserwowy 1 puszka mała,
  • jabłka kwaskowe 2,
  • majonez około 2 szkl,
  • żelatyna 4 łyżeczki,
  • jajka ugotowane na twardo 2,
  • natka pietruszki,
  • cytryna,
  • cukier do smaku,
  • sól do smaku,

Sposób przygotowania:

Włoska sałatka w galarecie
Groszek odsączyć z zalewy. Marchewkę, pietruszkę oraz seler ugotować, obrać i pokroić w kostkę wielkości groszku. Obrane ogórki i jabłka pokroić w kostkę. Surowy por pokroić w bardzo cieniutkie prążki. Warzywa wymieszać, przyprawić do smaku solą i cukrem oraz połową soku z cytryny.

Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, gdy napęcznieje rozpuścić we wrzątku. Do majonezu cieniutkim strumieniem wlewać wystudzoną żelatynę stale mieszając. Część majonezu wlać do sałatki i szybko wymieszać .

Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową keksówki, na wierzch wyłożyć pozostały majonez i włożyć do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

Przed podaniem sałatkę wyjąć na półmisek udekorować cząstkami jajek i natką pietruszki.

Podawać pokrojoną w plastry.
Włoska sałatka w galarecie
Groszek z marchewką odsączyć na sicie a następnie przełożyć do miski
Włoska sałatka w galarecie
Ogórki kiszone obrać i drobno pokroić w kostkę
Włoska sałatka w galarecie
Jablka obrać usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę
Włoska sałatka w galarecie
Ugotowany seler i por po obraniu pokroić w kostkę
Włoska sałatka w galarecie
Z cytryny wycisnąć sok
Włoska sałatka w galarecie
Wszystkie warzywa włożyć do miski, dodać drobno pokrojony por, skropić połową soku z cytryny i doprawić solą i cukrem
Włoska sałatka w galarecie
Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie a następnie rozpuścić we wrzątku i połączyć z majonezem
Włoska sałatka w galarecie
Część majonezu dodać do sałatki szybko wymieszać
Włoska sałatka w galarecie
Sałatkę przelać do wyścielonej folią spożywczą lub aluminiową , na wierz wyłożyć pozostały majonez
Włoska sałatka w galarecie
Po wyjęciu z lodówki udekorować
Włoska sałatka w galarecie
Sałatka po udekorowaniu