marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Włoski pucharek serowy.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mak przelać na sitku letnią wodą,odsączyć.Serki wypakować,przełożyć do pucharków,na przemian z makiem i truskawkami.Ozdobić listkami mięty.

Włoski pucharek serowy.

Składniki:

Włoski pucharek serowy.

 

  • 2 opakowania serka mascarpone,
  • 1/4 szklanki maku czarnego lub niebieskiego,
  • garstka truskawek holenderskich lub naszych z mrożonki,
  • 6-8 listków świeżej mięty lub melisy,
  • siekane pistacje lub orzeszki pinii do posypki.

Sposób przygotowania:

Włoski pucharek serowy.
Mak przelać na sitku letnią wodą i odsączyć.Truskawki rozmrozić
lub kupić świeże zależnie od sezonu.Serki łyżką przełożyć do pucharków na przemian z łyżką maku,aby powstały dwie warstwy,a z musem trzy.
Można też z truskawek zrobić mus przecierając je przez sitko
pałką lub dodawać je w całości,ale po rozmrożeniu lub świeże.Wi-
-erzch deseru udekorować świeżymi listkami mięty lub melisy,któ-
-re przedtem opłukać i osuszyć oraz siekanymi pistacjami lub pok-
-rojonymi w słupki orzeszkami pinii.Schłodzić przed podaniem.