Książka Kucharska: Kuchnia włoska wieszjak.pl

Włoski sos do sałatek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Do małego słoika (0.25 l) wlać oliwę z oliwek. Dodać posiekane zi

Włoski sos do sałatek

Składniki:

Włoski sos do sałatek

 

  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 gałązki oregano
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 gałązki tymianku
  • 4 gałązki zielonej pietruszki
  • 3 gałązki bazylii
  • 2 łyżeczki soli
  • ocet winny
  • ¾ szklanki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki wody

Sposób przygotowania:

Włoski sos do sałatek
Zioła umyć, osuszyć i drobno posiekać. Czosnek obrać i posiekać. Do małego słoika (0.25 l) wlać oliwę z oliwek. Dodać posiekane zioła, czosnek, sól, pieprz, oraz cukier. Dopełnić słoik octem winnym i 2 łyżeczkami wody.

Po każdym użyciu sosu zamknąć szczelnie słoik.