kloruś

kloruś

Złoty Ekspert
[Przepisów: 945]

Włoskie antipasti

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to bardzo łatwa i szybka w wykonaniu włoska przekąska, która doskonale sprawdza się także jako zdrowa i bardzo smaczna sałatka. Delikatna, pyszna i aromatyczna dzięki bazylii i oliwie z oliwek. Niebo w gębie!

Włoskie antipasti

Składniki:

Włoskie antipasti

 

  • dwa serki ricotta (lub serki typu włoskiego)
  • 10-12 pomidorków koktajlowych lub 2 pomidory rzymskie
  • garść świeżych liści bazylii
  • oliwa extra vergin
  • sól, czarny pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Włoskie antipasti
Serki ricotta (lub włoskie) pokroić w kostkę lub w plasterki wg. upodobań. Pomidorki koktajlowe umyć i przekroić na pół (jeśli nie mamy koktajlowych duża odmianę pokrójmy w kostkę/trójkąciki). Dodać porwane kawałki świeżej bazylii, skropić oliwą z oliwek. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.