justynak223

justynak223

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1232]

Włoszka

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Nie mam niestety zdjęcia ale ciasto jest apetyczne.

Włoszka

Składniki:

Włoszka

 

  • papier do pieczenia firmy Paclan
  • 5 jajek
  • 2/3 szklanki cukru
  • 30 gag posiekanych orzechówwłoskich
  • 1/2 torebki cukru waniliowego
  • 1/2 tabliczkistartej czekolady
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła
  • 3 łyzki smalcu
  • 5 łyżek gęstej śmietany

Sposób przygotowania:

Włoszka
4 żółtka utrzyj z cukrem. Wymieszaj z orzechami. Dodaj cukier waniliowy i czekoladę. Masę połącz z pianą ubitą z 4 białek. Z mąki, masła, 1 jajka, smalcu i smietany zagnieść ciasto. Rozwałkuj na dwa placki. Jeden ułóż na spodzie blachy przykrytej pergaminem. Rozsmaruja orzechowe nadzinie. Przykryj drugim plackiem. Piecz 50 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzone można posypać cukrem pudrem.