Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Wodzionka Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjna śląska zupa, bardzo zdrowa i smaczna

Wodzionka Edzi Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wodzionka Edzi

 

  • 6 kromek żytniego, czerstwego chleba (ja użyłam ziarnistego, tylko taki miałam)
  • 4 ząbki czosnku
  • 3 łyżki smalcu ze skwarkami
  • listek laurowy mały
  • sól
  • pieprz
  • maggi w płynie
  • 1,5 l wody

Sposób przygotowania:

Wodzionka Edzi
Do garnka wlewamy wodę. Dodajemy listek laurowy, sól, pieprz i maggi w płynie. obieramy 2 ząbki czosnku, kroimy na pół i dodajemy do wody. Wszystko razem zagotowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy ok 5 min. Wyjmujemy czosnek i listek. Kromki czerstwego chleba łamiemy, lub (jeśli się da) kroimy w sporą kostkę, wkładamy do talerza. obieramy pozostały czosnek, przeciskamy przez praskę lub ścieramy na tarce do czosnku i dodajemy trochę do chleba (do każdego talerza osobno). Na wierzch kładziemy łyżkę smalcu ze skwarkami. Całość zalewamy gorącym "bulionem", z czosnku i listka z przyprawami.
Wodzionka Edzi
Do garnka nalewamy wodę, dodajemy czosnek i przyprawy
Wodzionka Edzi
Do miseczki nakładamy kawałki chleba, czosnek i smalczyk

Tagi:

chleb