ewrylka

ewrylka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 74]

Wołowe hamburgery

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Domowy hamburger w towarzystwie pysznych warzyw zapewne umili nam rodzinne spotkanie na grillu. Są wyśmienite.

Wołowe hamburgery

Składniki:

Wołowe hamburgery

 

  • 1 kg mięsa mielonego wołowego(najlepiej z antrykotu lub innej niezbyt chudej części mięsa)
  • ok 300 ml wody
  • 3 łyżeczki ostrej musztardy
  • sól, pieprz

 

  • Dodatkowo:

 

  • ulubione sosy (musztarda, gotowe sosy, majonez, keczup....)
  • sałata
  • czerwona cebula
  • pomidor
  • czipsy z boczku
  • ogórki kiszone/konserwowe

 

Sposób przygotowania:

Wołowe hamburgery
Do mięsa mielonego dodajemy musztardę, sól i pieprz. Dokładnie wyrabiamy dolewamy wodę. Należy mocno je wybić. Proces bicia i rzucania mięsem sprawi, że nasze kotlety będą wręcz idealne! Tak przygotowane mięso dzielimy na 4- 6 części i formujemy kotlety. Średnica uformowanego mięsa musi być większa od średnicy bułki, ponieważ mięso pod wpływem grillowania się skurczy Na grillu układamy gotowe burgery i pieczemy ok 4 min z każdej ze stron. Bułki przecinamy na pół i chwilę grilujemy i składamy Hamburgery. Na jedną połowę bułki kładziemy ulubiony sos, sałatę, mięso i resztę ulubionych dodatków. Wierzch bułki również smarujemy sosem, składamy kanapkę i gotowe.