Rysia

Rysia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 80]

Wołowina po Cejlońsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejne wspaniałe danie zza oceanu

Wołowina po Cejlońsku

Składniki:

Wołowina po Cejlońsku

 

  • 3 łyżki oleju
  • 900 g łopatki wołowej, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 100 g cebuli, pokrojonej w cienkie paseczki
  • 80 g pieczarek, pokrojonych w plasterki
  • 2 ząbki czosnku, posiekane
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki curry w proszku
  • 960 g pomidorów, bez pestek, obranych, pokrojonych w kostkę
  • 60 ml sherry
  • 70 g migdałów, sparzonych, pokrojonych w plasterki
  • 400 g strączków młodego groszku

Sposób przygotowania:

Wołowina po Cejlońsku
W dość sporym garnku rozgrzewamy olej. Dodajemy wołowinę i smażymy, aż będzie brązowa. Dodajemy cebulkę, grzyby, czosnek i dalej smażymy, aż warzywa będą miękkie. Posypujemy mąką, zmniejszamy ogień i gotujemy przez dodatkowe 2 minuty.
Dodajemy sól, curry, pomidory i sherry. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień i dusimy 15-20 minut. Dodajemy migdały i strączki groszku. Gotujemy jeszcze 3 minuty. Najlepiej podawać z ryżem.