Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Wołowina po prowansalsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso opłukać, usunąć kość grzbietową, pozostawić kości żebrowe; nasolić, posypać pieprzem. Dwie łyżki oliwy rozgrzać na patelni,

Wołowina po prowansalsku

Składniki:

Wołowina po prowansalsku

 

  • 1 kg wołowiny z kością
  • 50g białego wina
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Wołowina po prowansalsku
Mięso opłukać, usunąć kość grzbietową, pozostawić kości żebrowe; nasolić, posypać pieprzem. Dwie łyżki oliwy rozgrzać na patelni, smażyć mięso obracając ze wszystkich stron na małym ogniu. Dusić szczelnie przykryte, nie dolewając żadnego płynu. W międzyczasie na pozostałej oliwie zarumienić obrane i pokrojone na plastry cebule, dodać zioła, podlać winem, dodać koncentrat. Przyprawić solą i pieprzem i gotować chwilę, aby sos odpowiednio zgęstniał. Gdy mięso będzie już miękkie, pokroić na plastry w taki sposób, aby każdy miał kość. Plastry ułożyć na wygrzanym półmisku, polać gorącym sosem. Podawać z frytkami.