Sposób przygotowania:
Wstążki marchewkowe
Marchewki obrać, pokroić długie, cienkie plastry. Przełożyć je do garnka. Dodać do nich biały cukier, trochę pieprzu i przyprawy uniwersalnej, wlać mleko. Gotować pod przykryciem prawie do miękkości. Następnie je odcedzić. Na patelnię wlać olej, dodać do niego brązowy cukier. Podgrzewać, aż cukier się roztopi i zacznie karmelizować. Dodać do niego ocet i wymieszać. Cebulę pokroić w grube piórka, czosnek w plasterki. Cebulę i czosnek wrzucić do karmelu, chwilę smażyć, aż się zeszklą. Wlać pół szklanki wody, dodać trochę soli. Gotować bez przykrycia, aż cały płyn odparuje. Wstążki marchewki podzielić na porcje, ułożyć na talerzach. Na marchewce rozłożyć cebulę z czosnkiem. Masło roztopić, polać nim każdą porcję marchewki. Posypać posiekaną natką pietruszki.