2milutka

2milutka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1493]

Wstążki po bolońsku

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Klasyka na polskim stole gdy chcemy zjeść smacznie i pożywnie, wystarczy ugotować makaron i zrobić sos z mięsa mielonego i mamy danie obiadowe.Polecam dla tych którzy nie mają czasu na wymyślne dania!

Wstążki po bolońsku

Składniki:

Wstążki po bolońsku

 

  • 40 dag makaronu szerokie wstążki

Sos po bolońsku

  • 1/2 kg mielonego mięsa np z łopatki, szynki wieprzowej
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • kawałek selera
  • 2 cebule
  • 4 łyżki oliwy
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml bulionu rosołowego
  • sól do smaku
  • szczypta cukru do smaku
  • pieprz czarny świeżo mielony do smaku
  • szczypta oregano
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka przyprawy hiszpańskiej
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • starty żółty ser np cheddar do posypania

Sposób przygotowania:

Wstążki po bolońsku

ETAP 1:

Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg wskazówek na opakowaniu, odcedzamy trzymamy w cieple.

ETAP 2:

Na głębokiej patelni lub garnku rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną cebulę oraz ząbek czosnku szklimy pod przykryciem, wrzucamy mielone mięso oprószamy wszystkimi przyprawami, dusimy mieszając od czasu do czasu,w trakcie dodając pokrojoną w słupki marchewkę seler oraz paprykę , gdy mięso będzie uduszone dodajemy koncentrat, pomidory z puszki wlewamy bulion dusimy całość 15 minut, doprawiamy do smaku solą, szczyptą cukru i pieprzem. Mieszamy sos z makaronem, posypujemy startym serem i podajemy gorące danie.