Sposób przygotowania:
Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim.
Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Piwo z wodą i jajem oraz szczypta soli ubijamy trzepaczką dodając naprzemiennie po łyżce raz mąkę pszenną, raz orkiszową do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji średnio - gęstej, by naleśniki nie były grube. Mielimy mięso, skrapiamy je sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki smarując patelnię pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju. Odstawiamy naleśniki, zajmujemy się farszem. Na maśle smażymy posztkowaną cebulę, aż będzie szklista, dodajemy mięso, obsmażamy je, podlewamy winem. Po kilku minutach dodajemy posiekaną białą część pora (zostawiając kilka listków do związywania sakiewek), czosnek. Dodajemy paprykę, bazylię oraz pozostałe przyprawy do smaku. Dusimy mieso aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajmy sos boloński "Łowicz" . Dusimy razem na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem - jesli trzeba - do smaku.Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu i zwijamy w sakiewki, związujemy wstążką z pora. Na górze układamy po pół łyżeczki farszu tak, jakby wypływał z sakiewki. Przed podaniem odgrzewamy danie w piekarniku lub mikrofalówce.
Sarenka
Netka
evita0007