jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Sosy Łowicz w nowej odsłonie

Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim.

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Naleśniki na piwie z mąki orkiszowej pełnoziarnistej pełne smakowitego sosu bolońskiego z mięsem duszonym z porami.

Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim.

Składniki:

Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim.

 

  • Farsz:1 słoiczek sosu bolońskiego "Łowicz"
  • 500 g chudej wieprzowiny (szynka, schab)
  • 1 por
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii
  • sól, pieprz grubo mielony, pieprz ziołowy
  • sos sojowy do skropienia mięsa
  • pół szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • 1 łyżka masła sklarowanego
  • Sakiewki
  • 1 szklanka piwa jasnego
  • 1 jajo
  • szczypta soli
  • 1/2 szklanki wody
  • mąka orkiszowa pełnoziarnista
  • oraz mąka pszenna (ile zabierze)
  • Olej do smazenia

 

Sposób przygotowania:

Sakiewki orkiszowe z sosem bolońskim.
Najpierw przygotowujemy ciasto naleśnikowe. Piwo z wodą i jajem oraz szczypta soli ubijamy trzepaczką dodając naprzemiennie po łyżce raz mąkę pszenną, raz orkiszową do uzyskania ciasta naleśnikowego o konsystencji średnio - gęstej, by naleśniki nie były grube. Mielimy mięso, skrapiamy je sosem sojowym i odstawiamy na 15 minut. Smażymy naleśniki smarując patelnię pędzelkiem silikonowym zanurzonym w oleju. Odstawiamy naleśniki, zajmujemy się farszem. Na maśle smażymy posztkowaną cebulę, aż będzie szklista, dodajemy mięso, obsmażamy je, podlewamy winem. Po kilku minutach dodajemy posiekaną białą część pora (zostawiając kilka listków do związywania sakiewek), czosnek. Dodajemy paprykę, bazylię oraz pozostałe przyprawy do smaku. Dusimy mieso aż będzie miękkie. Pod koniec duszenia dodajmy sos boloński "Łowicz" . Dusimy razem na wolnym ogniu jeszcze 5 min. Doprawiamy ostatecznie solą i pieprzem - jesli trzeba - do smaku.Na każdy naleśnik nakładamy po 2 łyżki farszu i zwijamy w sakiewki, związujemy wstążką z pora. Na górze układamy po pół łyżeczki farszu tak, jakby wypływał z sakiewki. Przed podaniem odgrzewamy danie w piekarniku lub mikrofalówce.