edytaha

edytaha

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 992]

Wstążki z tuńczykiem i groszkiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Duża porcja szybkiego jedzenia, w sam raz dla głodnej rodziny :)

Wstążki z tuńczykiem i groszkiem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wstążki z tuńczykiem i groszkiem

 

  • 50 dag makaronu wstążki
  • 2 łyżki oleju
  • 1 cebula
  • 2 puszki po 185 g tuńczyka w wodzie
  • 3/4 puszki groszku konserwowego
  • łyżeczka kaparów
  • 180 g śmietanki kremówki 30%
  • sól
  • pieprz
  • zioła prowansalskie
  • posiekana natka pietruszki do posypania

 

Sposób przygotowania:

Wstążki z tuńczykiem i groszkiem
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu, odcedzić. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na rozgrzanym w rondlu oleju. Dodać osączonego z wody tuńczyka, odcedzony z zalewy groszek i posiekane kapary. Zalać kremówką i doprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gotować razem przez kilka minut. Do sosu włożyć osączony makaron, wymieszać i rozłożyć na talerze. Posypać posiekaną natką pietruszki.
Wstążki z tuńczykiem i groszkiem
Do zeszklonje cebuli dodać osączonego z wody tuńczyka.
Wstążki z tuńczykiem i groszkiem
Dodać osączony groszek konserwowy i posiekane kapary.
Wstążki z tuńczykiem i groszkiem
Zalać kremówką i gotować kilka minut do zgęstnienia.
Wstążki z tuńczykiem i groszkiem
Doprawić do smaku solą pieprzem i ziołami prowansalskimi.