lindis7

lindis7

Starszy Kucharz
[Przepisów: 13]

Wyciskane herbatniczki

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Mój pomysł na troszkę inne herbatniczki, lecz zapewniam że smakują.

Wyciskane herbatniczki

Składniki:

Wyciskane herbatniczki

 

  • 1/2 kg mąki
  • 25 dag masła
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ugotowane żółtka
  • 2-3 łyżki łuskanych orzechów
  • 1/2 laski wanilii
  • kilka łyżek cukru pudru do posypania

Sposób przygotowania:

Wyciskane herbatniczki
Orzechy rozgnieść lub zemleć, żółtka przetrzeć. Masło posiekać z mąką, dodać przetarte żółtka, rozgniecione orzechy, sok z cytryny. Zagnieść ciasto i pozostawić je w chłodnym miejscu na około pół godzinki. Płaską blachę wysmarować tłuszczem. Ciasto wyciskać przez maszynkę po założeniu specjalnej foremki do ciastek. Wyciskane pasemka odcisnąć nożem, układać na blasze i piec w dość gorącym piekarniku na jasnozłoty kolor. Ciasteczka można też formować ręcznie w małe rogaliki lub z grubo rozwałkowanego ciasta wycisnąć półksiężyce. Podawać posypane cukrem pudrem wymieszanym z roztartą wanilią.