misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasteczka i desery Michaeli

Wydmuszki kokosowo-czekoladowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 19

rozpływające się w ustach pyszne słodkości

Wydmuszki kokosowo-czekoladowe

Składniki:

Wydmuszki kokosowo-czekoladowe

 

  • 4 białka jajek bio ekologicznych
  • Szczypta soli
  • 200g cukru brzozowego
  • 100g kokosu
  • 100g gorzkiej czekolady
  • Aromat waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Wydmuszki kokosowo-czekoladowe
W gorącej kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę, białka jajek bio ubić z solą i cukrem brzozowym na sztywną pianę. Wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat waniliowy i delikatnie wymieszać. Do całości dodać rozpuszczoną, chłodną czekoladę i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do nasmarowanych olejem foremek silikonowych (różne kształty) i piec ok.20 minut w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu z pieca pozostawić na kilka minut w formie i potem wyjąć. SMACZNEGO!