Sposób przygotowania:
Wykwintna babkaPierwszy etap:
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem na puszystą masę. Banan obieramy ze skórki i kroimy w plasterki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Przy pomocy widelca banany zgniatamy i dodajemy do masy wraz z porto, mlekiem i wiórkami. Mieszamy.
Drugi etap:
Do sporządzonej masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Na koniec dodajemy pianę z białek ubitą z dodatkiem szczypty soli. Delikatnie mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy rozpuszczoną czekoladę. Mieszamy.
Trzeci etap:
Do wysmarowanej tłuszczem formy wlewamy jasne ciasto, a następnie wlewamy ciemne. Widelcem lekko mieszamy. Pieczemy ok 1 godzinę w 180 stopniach.
Upieczone ciasto studzimy, a następnie smarujemy dżemem.
Na koniec oblewamy polewą czekoladową i posypujemy kolorową posypką.
Smacznego!