Agnieszka Rec

Agnieszka Rec

Złoty Ekspert
[Przepisów: 540]

Babka z czekoladowymi jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Na moim Świątecznym Wielkanocnym stole królowała babka z dodatkiem jajeczek czekoladowych. Jest szybka w wykonaniu i bardzo smaczna.

Babka z czekoladowymi jajkami

Składniki:

Babka z czekoladowymi jajkami

 

Do dekoracji:

  • 1 gotowy lukier zielony
  • prymulki -mini kwiatki z opłatka
  • motylki cukrowe do dekoracji
  • perełki cukrowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babka z czekoladowymi jajkami
Margarynę stopić. Wystudzić. Jajka ubić z cukrem do białości na gęstą puszystą masę. Mąki przesiać z proszkiem do pieczenia i miksując nadal wsypywać po trochę. Na końcu nadal ucierając mikserem dolewać po odrobinie wystudzonej margaryny.

Na samym końcu dajemy aromat pomarańczowy. Przelewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą formy z kominem do 3/4 wysokości. W ciasto wciskamy w odstępach jajeczka czekoladowe. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do ok. 180 stopni i pieczemy ok.1 godz.

Po upieczeniu jeszcze gorącą wyjmujemy z formy.  Po przestygnięciu polewamy gotowym lukrem przygotowanym wg przepisu na opakowaniu.Dekorujemy prymulkami , motylkami i cukrowymi perełkami.