Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Babka majonezowa z bananem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Pyszna, wilgotna babka z dodatkiem banana i majonezu.

Babka majonezowa z bananem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babka majonezowa z bananem

 

  • 1/2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 banan
  • 4 jajka
  • 160 g majonezu

Sposób przygotowania:

Babka majonezowa z bananem
Wszystkie sypkie składniki przesypać do miski i dokładnie wymieszać. Banana obrać, rozgnieść widelcem. Do sypkich składników dodać jajka, banana i majonez. Wszystko miksować na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut. Foremkę w kształcie babki (użyłam foremki o średnicy ok. 22 cm) wysmarować tłuszczem i posypać kaszą manną. Do foremki przelać ciasto. Piekarnik nagrzać do 170 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawić foremkę z ciastem. Babkę piec ok. 45-55 minut (sprawdzić patyczkiem). Po upieczeniu babkę wyjąć z foremki i ostudzić. Ostudzoną babkę polać dowolną polewą lub posypać cukrem pudrem.
Babka majonezowa z bananem
Wszystkie sypkie składniki przesypane do miski i wymieszane.
Babka majonezowa z bananem
Jajka majonez i rozgnieciony banan dodane do sypkich składników.
Babka majonezowa z bananem
Wszystkie składniki ciasta dokładnie ze sobą wymieszane.
Babka majonezowa z bananem
Gotowe ciasto przelane do foremki w kształcie babki.