k06ut

k06ut

Kucharz
[Przepisów: 9]

Wykwintna zupa owocowa

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wykwintna zupa owocowa doskonale smakuje z małymi biszkoptami.

Wykwintna zupa owocowa

Składniki:

Wykwintna zupa owocowa

 

  • sezonowych, miękkich owoców (czarne jagody i maliny lub truskawki i jezyny albo truskawki i poziomki)
  • 1 l pełnego mleka
  • 2 żółtka
  • 3 kopiaste łyżki cukru królewskiego
  • cukier waniliowy
  • łyżeczka masła

Sposób przygotowania:

Wykwintna zupa owocowa
Żółtka ucieramy z cukrem królewskim na puszysty kogel-mogel. Wypłukane, dokładnie odsączone owoce przebieramy. Najdorodniejsze rozkładamy na talerzach, pozostałe przecieramy przez sito. Mleko zagotowujemy z masłem i cukrem waniliowym, zdejmujemy z ognia i łączymy lejąc cienkim strumieniem i cały czas ubijajac, z żółtkami. Dokładnie spienioną, lekko przechłodzona zupę łączymy z przetartymi owocami i podajemy. Doskonale smakuje z małymi biszkoptami.