Natala1210

Natala1210

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 770]

Wyśmienity tort

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Smaczny i efektowny

Wyśmienity tort

Składniki:

Wyśmienity tort

 

  • 30dag.biszkoptów,
  • 1i1\2szkl.mleka
  • Warstwa bakaliowa:
  • 1/2szkl.posiekanej skórki pomarańczowej,
  • 3\4szkl.rodzynek,
  • 3\4szkl.posiekanych orzechów
  • Krem:
  • 20dag.masła,
  • 2łyżki mąki tortowej,
  • 1szkl.mleka,
  • 4żółtka,
  • 1\2szkl.cukru,
  • cukier waniliowy
  • Wierzch:
  • 2szkl.słodkiej kremówki,
  • cukier waniliowy,
  • 2łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Wyśmienity tort
Krem:z mąki i połowy masła zrobić białą zasmażkę,rozprowadzić ją zimnym mlekiem,wymieszac,dodać cukier i mieszając zagotować,ostudzić.Resztę masła utrzeć i wciąż ucierając dodawać na przemian biały sos,żółtka i cukier waniliowy.Rodzynki sparzyć osączyć i posiekać.Biszkopty maczać w mleku,układać na dużym talerzu jeden przy drugim i rozsmarowac na nich warsrwę kremu i posypać go częścia rodzynek orzechów i skórki.Potem ułożyć następną warstwę moczonych w mleku biszkoptów, przykryć kremem i posypać bakaliami i tak do wyczerpania zapasów.Każda kolejna warstwa biszkoptów powinna mieć cora mniejszą średnicę,by tort tworzył stożekWierzch obłożyć ubitą z cukrem waniliowym i cukrem pudrem kremówka.Schłodzić w lodówcr.

Tagi:

tort