Wysoki biszkopt na tort

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Przepis na biszkopt. Z biszkoptu możemy zrobić smaczne cisto jak i piękny tort urodzinowy dla swoich bliskich lub swojej pociechy. Smacznego

Wysoki biszkopt na tort

Składniki:

Wysoki biszkopt na tort

 

  • Składniki ( forma prostokątna największa ) :
  • 8 jajek,
  • 1 szklanka mąki pszennej i tyle samo mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • 2 łyżki octu,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

Sposób przygotowania:

Wysoki biszkopt na tort
Sposób wykonania: Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki wymieszać, przesiać i delikatnie wmieszać do ciasta. Wyłożyć ciasto do formy (prostokątnej - tej dużej). Piec w temperaturze 160 - 180ºC ok 30 - 40 minut. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić. Przekroić na 3 - 4 blaty. Wyłożyć każdą kremem lub dżemem. Ułożyć w całość. Smacznego !