anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wytrawne babeczki z oliwkami i łososiem

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Kruche, wytrawne babeczki zawsze piekę wcześniej, a farszem napełniam je tuż przed podaniem.

Wytrawne babeczki z oliwkami i łososiem

Składniki:

Wytrawne babeczki z oliwkami i łososiem

 

  • CIASTO:
  • mąka krupczatka 2 szk.
  • masło chłodne 200 g
  • żółtka 2 szt.
  • szczypta soli
  • FARSZ:
  • łosoś wędzony 50 g
  • serek mascarpone 100 g
  • papryka czerwona 0.5 szt.
  • czosnek marynowany 2 łyżki
  • musztarda ostra, do smaku 1 łyżeczka
  • natka pietruszki posiekana 2 łyżki
  • pieprz do smaku 0.5 łyżeczki
  • oliwki czarne 2 łyżki
  • sól do smaku

 

Sposób przygotowania:

Wytrawne babeczki z oliwkami i łososiem
CIASTO: wszystkie składniki siekam nożem i szybko zagniatam ciasto, zawijam je w folię spożywczą i wkładam do lodówki na 30 minut. Foremki do babeczek dokładnie smaruję masłem. Ciastem wylepiam foremki i piekę 15 minut w temperaturze 180*C. FARSZ: marynowany czosnek odsączam z zalewy i siekam na drobne kawałki. Umytą i oczyszczoną paprykę kroję w bardzo drobną kostkę. Łososia kroję na kawałki, część zostawiam w plastrach do dekoracji. Mascarpone mieszam z musztardą i posiekaną natką, dodaję rozdrobnionego łososia, paprykę i czosnek. Doprawiam do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą. Wcześniej upieczone i wystudzone babeczki napełniam masą mascarpone i dekoruję plasterkami łososia i pokrojonymi oliwkami.