iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Bułka kukurydziana

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Domowe pieczywo jest pyszne i warto czasami zrobić je w domu zwłaszcza jak ma się do dyspozycji taki prosty przepis.

Bułka kukurydziana

Składniki:

Bułka kukurydziana

 

Sposób przygotowania:

Bułka kukurydziana

ETAP 1:

Bułka kukurydziana
Ciasto powinno bardzo ładnie wyrosnąć.

Mleko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, następnie dodać drożdże z cukrem, wymieszać i odstawić na kilka minut.

Mąki wymieszać razem, dodać sól, wlać wodę, oliwę i drożdże. Ciasto dokładnie wymieszać ( najmniej 5 minut) ja robię wszystko robotem z końcówką haka, na koniec dodać odsączone z zalewy ziarna kukurydzy i delikatnie wymieszać.

Ciasto odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 2:

Bułka kukurydziana
Formy takie jak do wypieku keksów używamy do wypieku.

Dwie długie formy keksowe wysmarować dokładnie masłem i wysypać otrębami, następnie przełożyć ciasto po wierzchu posmarować wodą i posypać otrębami, odstawić do ponownego wyrośnięcia.

Piec w temp. 200 st około 45 minut, najlepiej smakuje z samym masłem.