Niki22

Niki22

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 41]

Serowe placki ziemniaczane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Serowe placki ziemniaczane to przepis na dobrze znane placki ziemniaczane w nowej odsłonie z odrobiną sera oraz bekonem. Smakują prawie jak pizza :)

Serowe placki ziemniaczane

Składniki:

Serowe placki ziemniaczane

 

Sposób przygotowania:

Serowe placki ziemniaczane

ETAP 1:

Serowe placki ziemniaczane
Masę ziemniaczaną odciskamy i dodajemy do nie ser oraz jajko

Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Mieszankę odstawiamy na około 15 min. W tym czasie ser żółty ścieramy na tych samych oczkach co ziemniaki. Masę ziemniaczaną odciskamy i dodajemy do nie 3/4 sera oraz jajko. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.

ETAP 2:

Na jednej patelni smażymy plastry boczku na drugiej zaś rozgrzewamy olej i smażymy placki ziemniaczane. Placki muszą być cieniutkie dlatego 1 łyżka = 1 placek. Smażymy je z obu stron. Kiedy przekręcimy je na drugą stronę wierzch posypujemy tartym serem.

ETAP 3:

Placki smażymy na małym ogniu aby ziemniaki nie były surowe a ser na wierzchu zdążył się roztopić. Przed podaniem na wierzchu placków ułożyć plastry boczku. Opcjonalnie można polać ketchupem do smaku.
Pychota.