Sposób przygotowania:
Serowe placki ziemniaczaneETAP 1:
Ziemniaki obieramy i płuczemy. Następnie ścieramy na dużych oczkach i dodajemy śmietanę. Mieszankę odstawiamy na około 15 min. W tym czasie ser żółty ścieramy na tych samych oczkach co ziemniaki. Masę ziemniaczaną odciskamy i dodajemy do nie 3/4 sera oraz jajko. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku.
ETAP 2:
Na jednej patelni smażymy plastry boczku na drugiej zaś rozgrzewamy olej i smażymy placki ziemniaczane. Placki muszą być cieniutkie dlatego 1 łyżka = 1 placek. Smażymy je z obu stron. Kiedy przekręcimy je na drugą stronę wierzch posypujemy tartym serem.
ETAP 3:
Placki smażymy na małym ogniu aby ziemniaki nie były surowe a ser na wierzchu zdążył się roztopić. Przed podaniem na wierzchu placków ułożyć plastry boczku. Opcjonalnie można polać ketchupem do smaku.
Pychota.