jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

SUPERPRZEPIS

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Wielkanocna tarta powinna być kolorowa, a jej nadzienie musi zawierać jajka oraz kiełbasę. Jeśli dodatkowo pachnie chrzanem to nie ma nic lepszego. Aby nabrała świątecznego akcentu polecam wykonać ją w kształcie jajka.

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta

CIASTO:

  • 250 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 1- 2 łyżki wody,
  • ok 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka majeranku,
  • 120 gram masła,
  • 1/3 łyżeczka proszku do pieczenia.

NADZIENIE:

  • Około 6 pomidorków koktajlowych,
  • 3-4 jajka,
  • 5 - 6 grubych (1 cm) plasterków kiełbasy np. żywieckiej,
  • Rzeżucha do dekoracji,
  • Szczypior do dekoracji

SPOIWO

  • 2 małe jajka,
  • 1 łyżka śmietany,
  • 1 łyżka chrzanu ze słoika dobrej jakości,
  • 50 gram sera żółtego,
  • Sól, pieprz do smaku,

Sposób przygotowania:

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta

ETAP 1

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta
w misce umieszczamy składniki ciasta

CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.

ETAP 2

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta
zagniatamy jednolite ciasto

Gotowe ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut.

ETAP 3

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta
ciastem wykładamy dno i boki tortownicy

Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,6 mm i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałego ciasta wykonujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku około 20 minut (180°C).

ETAP 4

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta
przygotowane spoiwo wykładamy na podpieczony spód

NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę. Pomidorki przekrawamy na połowę.
SPOIWO: Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich śmietanę, chrzan, starty ser oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy.
Tak przygotowane spoiwo wykładamy na podpieczony spód tarty.

ETAP 5

Wytrawny mazurek – wielkanocna tarta
składniki nadzienia wykładamy na spoiwo

Na spoiwo wykładamy przygotowane jajka, pomidorki i kiełbasę, tak by całość przypominała pisankę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe danie wyjmujemy, dekorujemy zieleniną i podajemy.