Sposób przygotowania:
Wytrawny mazurek – wielkanocna tartaETAP 1
CIASTO: Składniki ciasta umieszczamy w misce. Zagniatamy je.
ETAP 2
Gotowe ciasto schładzamy w lodówce około 30 minut.
ETAP 3
Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5-0,6 mm i wykładamy nim dno tortownicy. Z pozostałego ciasta wykonujemy wyższe brzegi. Ciasto nakłuwamy widelcem w kilku miejscach i podpiekamy w piekarniku około 20 minut (180°C).
ETAP 4
NADZIENIE: Jajka gotujemy na twardo, studzimy, obieramy i przekrawamy na połowę. Pomidorki przekrawamy na połowę.
SPOIWO: Jajka wybijamy do miski. Dodajemy do nich śmietanę, chrzan, starty ser oraz przyprawy do smaku. Całość miksujemy.
Tak przygotowane spoiwo wykładamy na podpieczony spód tarty.
ETAP 5
Na spoiwo wykładamy przygotowane jajka, pomidorki i kiełbasę, tak by całość przypominała pisankę. Całość ponownie wkładamy do piekarnika i pieczemy kolejne 20 minut. Gotowe danie wyjmujemy, dekorujemy zieleniną i podajemy.
SylaUla
gusia1000