sammakko

sammakko

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 388]

Wytrawna tarta z kaczką

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszna tarta o lekko korzennym smaku. Mięso z kaczki doskonale komponuję się ze śliwkami i jabłkiem. Do ciasta dodałam odrobinę dyni dla podkreślenia koloru.

Wytrawna tarta z kaczką

Składniki:

Wytrawna tarta z kaczką

Składniki na ciasto

Składniki na farsz

Sposób przygotowania:

Wytrawna tarta z kaczką
Składniki na ciasto zagniatamy i schładzamy w lodówce około 30 minut.

Pierś z kaczki solimy, nacinamy delikatnie skórę. Olej mieszamy z tymiankiem i pierzem. Nacieramy nim mięso. Kładziemy na zimnej patelni i smażymy z obu stron po 7 minut. Kiedy mięso trochę ostygnie kroimy w plastry.

Ze śliwek usuwamy pestki. Wkładamy do rondelka, podlewamy winem i dodajemy goździki. Dusimy przez kilka minut aż owoce się rozpadną. Zdejmujemy pokrywkę i gotujemy, aż odparuje nadmiar wody. Jabłko obieramy ze skórki. Kroimy w cienkie plasterki. Ciasto wałkujemy, wkładamy do formy na tartę i pieczemy około 15 minut. Powinno delikatnie się zrumienić.

Na podpieczonym spodzie układamy plastry jabłka, na nich mięso a całość zalewamy duszonymi śliwkami. Zapiekamy około 10 minut.

Tagi:

tarta