SUPERPRZEPIS

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą

  • 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą Więcej zdjęć (3)

wytrawna tarta z warzywami zapiekana w sosie jajecznym z kurkumą smakuje wybornie na ciepło i na zimno. Kruche ciasto z dodatkiem mąki migdałowej i gryczanej doskonale łączy się z aksamitnym kremem i podpieczona marchewką, cukinią i bakłażanem.

Składniki:

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą

Kruche ciasto

Nadzienie

Sposób przygotowania:

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą

Przygotowanie kruchego ciasta

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą
Podpieczone ciasto odstawiamy do wystygnięcia.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W mikserze miksujemy mąkę pszenną, gryczaną i migdałową ze szczyptą soli oraz oliwą extravergine. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając wodę.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, następnie przekładamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy formę razem z bokami a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 15 minut.

Przygotowanie warzyw

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą
Do wykrawania warzyw możemy wykorzystać szeroką obieraczkę.

Warzywa dokładnie myjemy. Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki, które gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Bakłażana kroimy w podłużne, cienkie plasterki.

Przygotowanie sosu z kurkumą

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą
Parmezan możemy zastąpić dowolnym żółtym, twardym serem.

W misce miksujemy jajka ze śmietaną. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Sos dokładnie mieszamy.

Przygotowanie tarty

Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumą

Plasterki bakłażana, marchwi i cukinii układamy na cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg.
Na warzywa wylewamy sosem z kurkumą.
Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Po bokach tarty układamy kwiaty cukinii.
Kwiaty cukinii delikatnie spryskujemy oliwą, po czym tartę wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy do uzyskania złotego koloru.