Sposób przygotowania:
Tarta z zapiekanymi warzywami w sosie z kurkumąPrzygotowanie kruchego ciasta
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
W mikserze miksujemy mąkę pszenną, gryczaną i migdałową ze szczyptą soli oraz oliwą extravergine. Ciasto zagniatamy, stopniowo dodając wodę.
Ciasto wałkujemy na grubość 1/2 cm, następnie przekładamy do formy o średnicy 20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastem wylepiamy formę razem z bokami a nadmiar ciasta odcinamy nożem. Ciasto nakłuwamy widelcem, podpiekamy ok. 15 minut.
Przygotowanie warzyw
Warzywa dokładnie myjemy. Z marchwi i cukinii wykrawamy cienkie podłużne plasterki, które gotujemy na parze ok. 1-2 minuty. Warzywa osuszamy i odstawiamy do wystygnięcia.
Bakłażana kroimy w podłużne, cienkie plasterki.
Przygotowanie sosu z kurkumą
W misce miksujemy jajka ze śmietaną. Dodajemy starty parmezan, doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Sos dokładnie mieszamy.
Przygotowanie tarty
Plasterki bakłażana, marchwi i cukinii układamy na cieście, jeden na drugim, tworząc okrąg.
Na warzywa wylewamy sosem z kurkumą.
Tartę pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Tartę wyjmujemy z piekarnika, ok. 5 minut przed końcem pieczenia. Po bokach tarty układamy kwiaty cukinii.
Kwiaty cukinii delikatnie spryskujemy oliwą, po czym tartę wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy do uzyskania złotego koloru.
SylaUla
grandepiccolacuoca