Sposób przygotowania:
Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką
Bułkę tartą zalać lekko podgrzanym mlekiem i odstawić na 15 minut. Łososia przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i bardzo dokładnie rozdrobnić. Dodać namoczoną bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę.Foremkę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę rybną i wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystygnięcia.Bulion drobiowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestygnięcia. Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek. Podawać pokrojony na grube plastry.
edytaha
anemon
Dziękuję za miłe słowa.