anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Pasztet z łososia jest bardzo smaczny, ma niezwykle aksamitną strukturę. Dekoracja zatopiona w galaretce sprawia, że jest piękną ozdobą wielkanocnego stołu.

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką

 

 

  • PONADTO:

 

  • bulion drobiowy – 300 ml
  • żelatyna – 1 łyżka
  • cienki szczypiorek do dekoracji
  • płatki migdałów do dekoracji

Sposób przygotowania:

Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką
Bułkę tartą zalać lekko podgrzanym mlekiem i odstawić na 15 minut. Łososia przełożyć do pojemnika rozdrabniacza i bardzo dokładnie rozdrobnić. Dodać namoczoną bułkę tartą, jajka, sól, pieprz, miękkie masło i zmiksować na jednolitą masę.Foremkę keksową o pojemności 1 litra wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę rybną i wyrównać powierzchnię. Blaszkę wstawić do nagrzanego do 170°C piekarnika i piec 25-30 minut. Upieczony pasztet odstawić do całkowitego wystygnięcia.Bulion drobiowy podgrzać i rozpuścić w nim żelatynę. Odstawić do przestygnięcia. Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety. Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek. Podawać pokrojony na grube plastry.
Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką
Pasztet udekorować szczypiorkiem i płatkami migdałów, zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia galarety.
Wielkanocny pasztet z łososia z galaretką
Następnie pasztet wyjąć z foremki i delikatnie odklejając papier do pieczenia przełożyć na półmisek.