pigwa

pigwa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 103]

Wytrawny tort twarogowo-warzywny

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Dietetyczny tort. Tort dla osób, które nie mogą jeść słodyczy. Do dekoracji można użyć również puszystego serka twarogowego typu almette.

Wytrawny tort twarogowo-warzywny

Składniki:

Wytrawny tort twarogowo-warzywny

 

  • 60 dag mąki
  • 8 łyżek oleju
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4 dag drożdży
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • sól, pieprz
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1 kg twarogu trzykrotnie mielonego
  • kefir

Sposób przygotowania:

Wytrawny tort twarogowo-warzywny
Do mąki dodajemy olej, 1/2 szklanki wody, łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. Drożdże rozpuszczamy w mleku i dodajemy do mąki. Wyrabiamy ciasto i zostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Następnie ponownie wyrabiamy wkładamy do natłuszczonej tortownicy i odstawiamy na kolejne pół godziny do wyrośnięcia. Pieczemy 30 minut w temp 200*C. Ostudzone ciasto kroimy na trzy części. Oczyszczone papryki i rzodkiewki (część zostawić do dekoracji) pokroić w drobna kostkę. Szczypiorek posiekać. Warzywa dodać do twarogu, posolić, popieprzyć i wymieszać. Jak będzie konieczność dodać kefiru, jeżeli masa będzie zbyt gęsta. Ciasto przełożyć masą warzywno - twarogową. Wierzch ciasta posmarować twarogiem i udekorować odłożonymi rzodkiewkami i kawałkami papryki. Tort schłodzić, żeby lepiej można było pokroić. .

Tagi:

tort