Sposób przygotowania:
Piernikowe ciasto z cukiniiETAP 1:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jajka wbić do miski. Wsypać cukier kryształ i cukier waniliowy i zmiksować na puszystą masę. Dolać powoli olej i zmiksować do połączenia. Mąkę przesiać. Wymieszać z kakao, sodą, proszkiem do pieczenia, przyprawą do piernika i cynamonem. Przesypać je do utartych jajek. Wymieszać. Dodać dżem i znów wymieszać. Cukinię obrać, wydrążyć nasiona, a miąższ zetrzeć na tarce na grubych oczkach. Cukinię dodać do ciasta. Wymieszać łyżką.
Ciasto przełożyć do blachy prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 170 stopni do suchego patyczka, ok. 55 min. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i wystudzić.
4 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej mleczną czekoladę. Posmarować ciasto. 2 łyżki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej białą czekoladę. Zrobić kratkę na cieście.
Ciasto schłodzić w lodówce aby czekolada zastygła. Pokroić na kawałki.
SylaUla
WanilioweImprowizacj
quote nick=SylaUla]Ciekawe połączenie czekolady i warzyw![/quote]