ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Drobiowe mielone kotlety z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Soczyste, drobiowe kotlety. Na ciepło i na zimno smakują wyśmienicie. W smaku przypominające gołąbki.

Drobiowe mielone kotlety z kapustą Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Drobiowe mielone kotlety z kapustą

 

  • mielone z indyka 50 dag,
  • bułka pszenna 1 sztuka,
  • przyprawa do mielonego mięsa 2 łyżki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • tarta bułka 3/4 szklanki,
  • kapusta biała 1 szklanka pokrojonej i sparzonej kapusty,
  • cebula 1 sztuka,
  • olej rzepakowy - ile potrzeba do smażenia

Sposób przygotowania:

Drobiowe mielone kotlety z kapustą
Do świeżego mielonego indyka dodać jajka, tartą bułkę, bułkę odciśniętą z wody, przyprawę do mielonego mięsa, drobno pokrojoną cebulę. Kapustę drobno pokroić i zalać wrzątkiem, odcedzić na sitku i wyrobić z mięsem. 

Formować okrągłe kotlety z 2 cm grubości. 

Na mocno gorącym oleju rzepakowym smażyć rumiane kotlety, pod koniec nakryć pokrywką i na małym ogniu dusić z 10 minut, następnie bez pokrywki na dużym ogniu odparować nadmiar płynu.
Z drobiu mielone kotlety z kapustą
Takie kotlety smakują i na ciepło i na zimno
Z drobiu mielone kotlety z kapustą
Do miski dodać mielone, przyprawę,cebulę,tartą bułkę, bułkę odciśniętą, jajka
Z drobiu mielone kotlety z kapustą
Formować kotlety okrągłe i kłaść na gorący olej rzepakowy