Sposób przygotowania:
Drobiowe mielone z sosem pomidorowym i serem
1. Mięso oczyszczamy, myjemy i dokładnie osuszamy, następnie mielimy w maszynce razem z odciśniętą bułką. Do masy mięsnej wbijamy jajka, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Następnie formujemy okrągłe płaskie kotleciki i obtaczamy w bułce tartej. Uformowane kotleciki smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron do miękkości i zrumieniania. Osączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.
2. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonymi przyprawami.
3. Gorący sos nakładamy na usmażone kotleciki, posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i zapiekamy w gorącym piekarniku przez kilka chwil aż ser się rozpuści. Podajemy gorące z dowolnymi dodatkami.
Rady: Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
2. Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kosteczkę, następnie przesmażamy na rozgrzanym oleju do lekkiego zrumienienia, uważamy żeby za mocno nie przypiec. Dodajemy pomidory i dusimy do miękkości i zgęstnienia sosu. Na koniec przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i suszonymi przyprawami.
3. Gorący sos nakładamy na usmażone kotleciki, posypujemy startym na dużych oczkach serem żółtym i zapiekamy w gorącym piekarniku przez kilka chwil aż ser się rozpuści. Podajemy gorące z dowolnymi dodatkami.
Rady: Z przepisu wyszło mi 8 sztuk.
BozenaMatuszczyk
Babeczka35
Dziękuję Bożenko :)