SUPERPRZEPIS

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym

  • 4
  • misia5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym Więcej zdjęć (14)

Pyszny puszysty biszkopt do tego mega aromatyczny krem kokosowo-migdałowy i rozpływająca się w ustach masa maślano-kajmakowa. To ciasto to doskonały pomysł na rodzinne imprezy lub święta. Znika w mgnieniu oka.

Składniki:

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym

 

  • Biszkopt ciemny:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

  • Biszkopt jasny:
  • 1 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl cukru
  • 6 jaj
  • 2 łyżki mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

 

 

  • Masa kajmakowa:
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 200 g miękkiego masła 82%

 

  • Wierzch:
  • 100-150 g wiórków kokosowych

 

  • Dodatkowo:
  • słoiczek dżemu z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Biszkopty wykonujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html Jasny biszkopt po ostudzeniu dzielimy go na dwa blaty (jeden z nich możemy wykorzystać do innego ciasta).

Do garnka wlewamy 625 ml mleka. Następnie wsypujemy do niego migdały, wiórki kokosowe oraz cukier trzcinowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do niej mękę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą zawiesinę wlewamy do gotującej się masy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do zgęstnienia. Na koniec do powstałej masy dodajemy masło. Mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.

Formę, w której pieczony był biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy jasny biszkopt, na którym rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem przekładamy jeszcze gorącą masę kokosowo-migdałową. Masę przykrywamy ciemny biszkoptem. Całość lekko dociskamy, by warstwy się połączyły (nie dociskamy z całej siły, by dżem i masa nie wyszły bokami). Gdy masa ostygnie dajemy ciasto na 3 godziny do lodówki.

Masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Dajemy na noc do lodówki.
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Na jasny biszkopt dajemy dżem z czarnej porzeczki
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Dżem dokładnie rozprowadzamy na biszkopcie
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Do garnka z mlekiem dajemy kokos, mielone migdały i cukier
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Do masy kokosowo-migdałowej dodajemy masło
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Całość bardzo dokładnie mieszamy, aż masło się rozpuści
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Na jasny biszkopt z dżemem wykładamy masę kokosowo-migdałową i dokładnie rozprowadzamy
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Na masę nakładamy ciemny biszkopt i lekko dociskamy
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Miękkie masło ucieramy
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Do utartego masła porcjami dodajemy masę kajmakową
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Kokos prażymy na suchej patelni
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Ciasto posmarowane masą kajmakową posypujemy uprażonym kokosem
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Ciasto idealne na rodzinne imprezy
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
To ciasto to doskonały dodatek do kawy