Sposób przygotowania:
Ciasto biszkoptowe z kremem kokosowo-migdałowym
Biszkopty wykonujemy wg opisu z tego przepisu https://gotujmy.pl/ciasto-cappuccino,przepisy-okazje-przepis,271079.html Jasny biszkopt po ostudzeniu dzielimy go na dwa blaty (jeden z nich możemy wykorzystać do innego ciasta).
Do garnka wlewamy 625 ml mleka. Następnie wsypujemy do niego migdały, wiórki kokosowe oraz cukier trzcinowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do niej mękę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą zawiesinę wlewamy do gotującej się masy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do zgęstnienia. Na koniec do powstałej masy dodajemy masło. Mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.
Formę, w której pieczony był biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy jasny biszkopt, na którym rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem przekładamy jeszcze gorącą masę kokosowo-migdałową. Masę przykrywamy ciemny biszkoptem. Całość lekko dociskamy, by warstwy się połączyły (nie dociskamy z całej siły, by dżem i masa nie wyszły bokami). Gdy masa ostygnie dajemy ciasto na 3 godziny do lodówki.
Masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Dajemy na noc do lodówki.
Do garnka wlewamy 625 ml mleka. Następnie wsypujemy do niego migdały, wiórki kokosowe oraz cukier trzcinowy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 5 minut na małym ogniu. Do pozostałego mleka dodajemy mąkę ziemniaczaną. Dodajemy do niej mękę ziemniaczaną i dokładnie mieszamy. Powstałą zawiesinę wlewamy do gotującej się masy. Całość doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do zgęstnienia. Na koniec do powstałej masy dodajemy masło. Mieszamy, aż tłuszcz się rozpuści.
Formę, w której pieczony był biszkopt wykładamy papierem do pieczenia. Na spód dajemy jasny biszkopt, na którym rozsmarowujemy dżem z czarnej porzeczki. Na dżem przekładamy jeszcze gorącą masę kokosowo-migdałową. Masę przykrywamy ciemny biszkoptem. Całość lekko dociskamy, by warstwy się połączyły (nie dociskamy z całej siły, by dżem i masa nie wyszły bokami). Gdy masa ostygnie dajemy ciasto na 3 godziny do lodówki.
Masło ucieramy do uzyskania puszystej konsystencji. Następnie partiami dodajemy masę kajmakową. Całość miksujemy tylko do połączenia składników. Tak przygotowaną masę rozsmarowujemy na biszkopcie. Wierzch posypujemy uprażonym na suchej patelni kokosem. Dajemy na noc do lodówki.
ciasteczka
skuter5
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)
misia5
O tak :) To ciasto na imprezy jest idealne.
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Bardzo mi miło, że ciasto Wam smakowało :)
ciasteczka
misia5
Dziękuję :) Cieszę się, że ciasto przypadło Ci do gustu :)
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2
lukrowanepierniczki
Czekoladka 2