ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Kurczak z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kurczak pieczony w rękawie jest szybciej gotowy. Do tego jest soczysty, a dzięki dodaniu papryki jest aromatyczny i smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno.

Kurczak z rękawa Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak z rękawa

 

  • kurczak świeży 1,70 kg,
  • przyprawa pikantna do drobiu 1 opakowanie,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • przyprawa w płynie 3 łyżki,
  • czosnek granulowany 1 łyżka,
  • papryka 8 sztuk średnie

Sposób przygotowania:

Kurczak z rękawa
Kurczaka oczyścić, opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje.

Do miski wsypać przyprawę pikantną do drobiu, wlać przyprawę w płynie, pieprz mielony, czosnek granulowany i wymieszać. Włożyć porcje kurczaka i mocno natrzeć z każdej strony, schować do lodówki na całą noc.

Do rękawa włożyć kurczaka, dodać oczyszczone, pokrojone papryki na połowę, rękaw zawiązać i włożyć do foremki, piekarnik nagrzany na 220 C, grzanie góra/dół, kurczaka piec 50 minut.

Następnie rękaw rozciąć na środku, papryki odsunąć na boki i piec w termoobiegu na 150C 25 minut, kurczak się przypiecze, wywar jest idealnym sosem.
Z rękawa kurczak w papryce
Papryki dodadzą kurczakowi smaku i zapachu.
Z rękawa kurczak w papryce
Na termoobiegu po rozcięciu rękawa kurczak się przypiecze.
Z rękawa kurczak w papryce
Doskonale smakuje na ciepło z wywarem do ziemniaków, ryżu i na zimno do pieczywa.