ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1008]

Udka kurczaka w pomidorach z rękawa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Udka kurczaka pieczone w rękawie są bardzo smaczne, kruche, aromatyczne, z dodatkiem pomidorów smakują wyśmienicie.

Udka kurczaka w pomidorach z rękawa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Udka kurczaka w pomidorach z rękawa

 

  • uda kurczaka 4 sztuki duże,
  • przyprawa do złocistego kurczaka 1 opakowanie,
  • papryka ostra 1/2 łyżeczki,
  • tymianek 2 łyżeczki,
  • kucharek 1 łyżeczka,
  • olej rzepakowy 1/2 szklanki,
  • pomidory 6 sztuk,
  • cebula 2 sztuki,
  • ząbki czosnku 5 sztuk

Sposób przygotowania:

Udka kurczaka w pomidorach z rękawa
Duże, świeże uda kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym.

W misce dobrze wymieszać: olej rzepakowy, przyprawę do złotego kurczaka, tymianek, kucharka, paprykę ostrą, uda dobrze natrzeć marynatą, wkładać do rękawa.

Dodać do rękawa pomidory przekrojone na pół, ząbki czosnku, talarki cebuli, rękaw zawiązać i schować do lodówki na całą noc.

Rękaw włożyć do blaszki i piec w nagrzanym piekarniku na 200 C, grzanie góra/dół około 40 minut, następnie rozciąć trochę rękaw i piec na termoobiegu w 160 C z 15 minut.
Udka kurczaka w pomidorach z rękawa
Najlepiej w rękawie marynować całą noc.