Pawelas1990

Pawelas1990

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

Zabaglione z kremem i poziomkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny Włoski deser. Naprawdę polecam :)

Zabaglione z kremem i poziomkami

Składniki:

Zabaglione z kremem i poziomkami

 

  • 3 żółtka dużych jajek
  • 150 g drobnego brązowego cukru
  • 180ml wytrawnego wina marsala
  • 125 g kemowego białego serka
  • 125 g śmietanki kremówki
  • 350 g świeżych poziomek

Sposób przygotowania:

Zabaglione z kremem i poziomkami
Ucierać żółtka z cukrem w średniej wielkości żaroodpornej misce, aż zbieleją i powstanie gładka puszysta masa. Wlać 1/4 szkl. wina i ubić na gładką masę. Umieścić miskę nad naczyniem z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Ubijać masę jajeczną przez ok 15 min, aż podwoi objętość. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W średniej misce ubić serek z połową śmietanki. Wlać resztę wina i kontynuować ubijanie, aż powstanie gładka, jednolita mieszanina. Dodać do niej masę jajeczną, wymieszać delikatnie. Rozłożyć część poziomek do czterech deserowych miseczek, przykryć je zabaglione. Udekorować pozostałymi poziomkami i podać. Smacznego

Tagi:

jajko jajka