Sposób przygotowania:
Zabaglione z kremem i poziomkami
Ucierać żółtka z cukrem w średniej wielkości żaroodpornej misce, aż zbieleją i powstanie gładka puszysta masa. Wlać 1/4 szkl. wina i ubić na gładką masę. Umieścić miskę nad naczyniem z gotującą się na wolnym ogniu wodą. Ubijać masę jajeczną przez ok 15 min, aż podwoi objętość. Zdjąć z ognia i wystudzić.
W średniej misce ubić serek z połową śmietanki. Wlać resztę wina i kontynuować ubijanie, aż powstanie gładka, jednolita mieszanina. Dodać do niej masę jajeczną, wymieszać delikatnie. Rozłożyć część poziomek do czterech deserowych miseczek, przykryć je zabaglione. Udekorować pozostałymi poziomkami i podać. Smacznego
W średniej misce ubić serek z połową śmietanki. Wlać resztę wina i kontynuować ubijanie, aż powstanie gładka, jednolita mieszanina. Dodać do niej masę jajeczną, wymieszać delikatnie. Rozłożyć część poziomek do czterech deserowych miseczek, przykryć je zabaglione. Udekorować pozostałymi poziomkami i podać. Smacznego