Żabie oczko wg nelka90

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne jak i odmienne ciasto

Żabie oczko wg nelka90

Składniki:

Żabie oczko wg nelka90

 

  • Składniki:
  • 6 jaj
  • 1 1/2 szkl. mąki
  • 1 1/2 szkl. cukru
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • Masa do przekładania:
  • 2 szkl. mleka
  • 2 budynie śmietankowe - (lub inne, muszą być na 1/2 l mleka i bez cukru)
  • 1 łyżeczka kartoflanki
  • 1 łyżeczka zwykłej mąki

 

  • 1 galaretka cytrynowa - lub inna.
  • Galaretka i budyń muszą być jednego koloru!
  • 1 magraryna
  • + garść rodzynek

Sposób przygotowania:

Żabie oczko wg nelka90
Białka należy ubić na sztywno a następnie dodać cukier oraz żółtka. Na końcu dodać olej- wszystko dobrze zmiksować. Mąkę i proszek do pieczenia należy wymieszać z reszta ciasta łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na blaszkę i pieczemy ok 45 min w temp 180*C. Ostudzić ciasto. Następnie przygotować masę do przełożenia ciasta. Do mleka dodać budynie, kartoflankę oraz zwykłą mąkę i gotujemy. Po ostudzeniu masy, miskując dodajemy po kawałku kostkę margaryny, tak aby powstał nam jednolity krem. Wcześniej upieczony biszkopt przekrawamy na pół ,ale tak aby jedna z części była grubsza od drugiej. Grubszą część kładziemy na spół ciasta. Następnie kładziemy na to krem i przykrywamy reszta biszkoptu. Na górnej warstwie delikatnie wykrawamy kieliszkiem koła a w środek wyciętych w cieście kół kładziemy po rodzynku. Przygotować galaretkę wg opisu jak na opakowaniu i zalać nią powstałe dziurki w cieście jak i całą górę . Całość należy wstawić do lodówki, aż do porządnego stężenia się galaretki.

Tagi:

beza bezy