bruno

bruno

Kuchcik
[Przepisów: 6]

żabie udka w różowym winie

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

..

żabie udka w różowym winie

Składniki:

żabie udka w różowym winie

 

  • olej sezamowy,sos sojowy,świeża pietruszka(pęczek),3 średniej wielkości młode ziemniaki,pół

Sposób przygotowania:

żabie udka w różowym winie
Ciężko jest dostać świeże udka więc zamrożone,które kupisz w dobrym sklepie rozmroź i umyj, papierowym ręcznikeim osusz.Z pięciu łyżek oliwy, dwóch sosu sojowego i jednej oleju sezamowego zrób marynatę do której włożysz udka. W takiej marynacie co 15 min obracasz je, mając w lodówce całość około 1 godziny. Wmiędzy czasie ugotuj zwyczjnie ziemniaki w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzej masło z 1 łyżką oliwy najlepiej ta z pestek dynii lecz niekoniecznie.Na talerz wysyp mąke, w której obtoczysz udka przed położeniem na patelni. Udka smażysz z każdej strony okolo dwóch minut na średnim ogniu. Posiekaną pietruszkę wrzuć do patelni i zalej około 150ml wina, całość dusisz przez około od 5 do 10 minut na małym ogniu następnię zdejmujesz pokrtwę na taką chwilę aż wino (tylko częściowo wyparuje!) Udka możesz już odłożyć na ogrzany talerz. Gdy reszta po smażeniu ostygnie dodaj do niej śmietany, mąki i wina wprost z butelki.Zrób z całości sos i przypraw do smaku solą pieprzem i przyprawą (magii). Na talerzu ułóż ziemniaki tak by udka były w środku (pamiętaj by przed jedzeniem doprawić udka solą, pieprzem i cytryną).Sosem polej częściowo tylko ziemniaki i posyp je odrobiną natki pietruszki. Oczywiście nie zapomnij o winie.

Tagi:

sosy