Sposób przygotowania:
Zacierki drobione z kaszą jaglaną
Mleko zagotowujemy i do gotującego dodajemy odrobinę soli i wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną. Do miseczkiprzesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron). Z ciasta odrywamy kawałki iformujemy z nich 0,5 cm wałeczki. Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta - masy solnej)a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy o odrywamy od wałeczka zacierkę. Zrobioną zacierkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (ok 2 litry) i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia kluseczek. Odcedzamy je na sicie i rozkładamy do talerzyków lub wkładamy do zagotowanego mleka z kaszą jaglaną . Jeszcze raz przyprawiamy je do smaku solą lub w wersji na słodko cukrem i rozkładamy na talerze.