Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Zacierki drobione z kaszą jaglaną

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Śniadanie dla małych i dużych... młodszych i starszych..

Zacierki drobione z kaszą jaglaną

Składniki:

Zacierki drobione z kaszą jaglaną

 

  • maka pszenna, najlepiej tortowa - 20 dag
  • żółtka jaj - 3 szt
  • kasza jaglana - 3 - 4 łyżki
  • mleko - 0,8 - 1 litra
  • sól - do smaku
  • ew. cukier - do smaku

 

Sposób przygotowania:

Zacierki drobione z kaszą jaglaną
Mleko zagotowujemy i do gotującego dodajemy odrobinę soli i wsypujemy przepłukaną kaszę jaglaną. Do miseczkiprzesiewamy mąkę, dodajemy żółtka i zarabiamy ciasto o dość zwartej konsystencji (musi być twardsze niż na makaron). Z ciasta odrywamy kawałki iformujemy z nich 0,5 cm wałeczki. Do lewej ręki bierzemy wałeczek ciasta i kręcąc kciukiem formujemy wydłużony niby koralik ( tak jak robiliśmy koraliki z ciasta - masy solnej)a prawą ręką opuszkami kciuka i palca wskazującego ostatecznie formujemy o odrywamy od wałeczka zacierkę. Zrobioną zacierkę wrzucamy do wrzącej, osolonej wody (ok 2 litry) i gotujemy ok 5 minut od wypłynięcia kluseczek. Odcedzamy je na sicie i rozkładamy do talerzyków lub wkładamy do zagotowanego mleka z kaszą jaglaną . Jeszcze raz przyprawiamy je do smaku solą lub w wersji na słodko cukrem i rozkładamy na talerze.