Sposób przygotowania:
,,Żagielki,, na początek dnia
Pieczywo ( u mnie razowiec i bułka bagietka) pokroić w kromki ( dobrze by było gdyby pieczywo było nie za świeże bo inaczej będzie się kruszyć). Z kromek wykroić ( np. kieliszkiem do jajek) krążki. Nie martwmy sie skórkami i obcinkami- po ususzeniu przydadzą się : razowiec do zagęszczania sosów , a bułka na tarta bułkę lub do kotletów. Ukroić tyle dość grubych plastrów umytego , nie obranego ogórka ile jest krążków pieczywa. Ukroić 4 razy więcej cienkich , dużych plasterków rzodkiewki ile jest krążków pieczywa. Na każdy krążek pieczywa nakładać śmietanę. Na wykałaczkę nabić plaster ogórka a za nim kilka plasterków rzodkiewki raz prosto , raz zgięte. Posolić i posypać czarnuszką. Wykałaczki wbić w pieczywo. Podawać na świeżo bo śmietana rozmoczy chleb ( można też wcześniej zrobić z pieczywa grzaneczki).
monikaT83