beetle

beetle

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 158]

Książka Kucharska: Smaczne dania mięsne. Kuchnia domowa.

Zając duszony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Jan Petelski, Kuchnia domowa, smaczne dania mięsne

Zając duszony

Składniki:

Zając duszony

 

  • 1-1,5  kg combra zajęczego i  ud,
  • 25 dag cebuli, najlepiej drobnej szalotki,
  • pół szklanki oliwy,
  • pół szklanki octu,
  • 2  szklanki wytrawnego wina czerwonego,
  • 20 dag marchewki,
  • pieprz, sól,
  • szczypiorek,
  • papryka w  proszku,
  • ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Zając duszony
Comber i  uda zająca włożyć do miski i  zalać przegotowaną wodą, zmieszaną z  przyprawami korzennymi i  octem. Zawinąć w  folię aluminiową i  włożyć do lodówki na 3  dni. Następnie oczyścić z  zewnętrznych błon i  pokroić na porcje. Obrumieniamy je równo z  każdej strony na patelni z  rozgrzaną oliwą. Porcje przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i  papryką w  proszku i  dolewamy pół szklanki wody, dodajemy szczypiorek, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchewkę myjemy, czyścimy i  pokrojoną w  kostkę dodajemy do duszącego się zająca po ok. pół godzinie duszenia. Dodajemy także obrane i  opłukane cebulki i  dusimy do miękkości dolewając wino. Porcje uduszonego zająca wyjmujemy i  kładziemy na półmisku, obkładając je marchewką i  cebulką. Przykrywamy, starając się zachować w  nich ciepło. Przez sito przetrzeć sos, do smaku doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i  całość zagrzać. Gorącym sosem polewamy kawałki mięsa. Podawać z  frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.