Sposób przygotowania:
Zając duszony
Comber i uda zająca włożyć do miski i zalać przegotowaną wodą, zmieszaną z przyprawami korzennymi i octem. Zawinąć w folię aluminiową i włożyć do lodówki na 3 dni. Następnie oczyścić z zewnętrznych błon i pokroić na porcje. Obrumieniamy je równo z każdej strony na patelni z rozgrzaną oliwą. Porcje przekładamy do garnka, przyprawiamy solą i papryką w proszku i dolewamy pół szklanki wody, dodajemy szczypiorek, dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem. Marchewkę myjemy, czyścimy i pokrojoną w kostkę dodajemy do duszącego się zająca po ok. pół godzinie duszenia. Dodajemy także obrane i opłukane cebulki i dusimy do miękkości dolewając wino. Porcje uduszonego zająca wyjmujemy i kładziemy na półmisku, obkładając je marchewką i cebulką. Przykrywamy, starając się zachować w nich ciepło. Przez sito przetrzeć sos, do smaku doprawić solą, pieprzem, zielem angielskim i całość zagrzać. Gorącym sosem polewamy kawałki mięsa. Podawać z frytkami lub pieczonymi ziemniaczkami.