mięsko

mięsko

Starszy Kucharz
[Przepisów: 38]

zając po mysliwsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

przepis na zajączka jak na prawdziwego myśliwego przystało

zając po mysliwsku

Składniki:

zając po mysliwsku

 

  • Zając,
  • marynata,
  • ¼ kg słoniny,
  • cebulki szalotki,
  • tarta bułka,
  • mielona papryka,
  • jałowiec, sól,
  • ½ litra czerwonego wina

 

Sposób przygotowania:

zając po mysliwsku
Zamarynowanego zająca porąbać na kawałki, posolić, popieprzyć i ułożyć w żaroodpornym naczyniu, wyłożonym plasterkami słoniny, przesypując sparzonymi cebulkami i tartą bułką oraz papryką.. Dodać kilka ziaren jałowca, przykryć z wierzchu plastrami słoniny i zalać czerwonym winem. Nakryć szczelnie naczynie i wstawić do gorącego piekarnika na 2-3 godziny, nie odkrywając wcale.
Podawać w tym samym naczyniu z czerwoną kapustą, uduszoną w winie.