Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Zakręcony indyk

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Sycąca szybka sałatka, idealna na przyjęcia i drugie śniadanie !

Zakręcony indyk

Składniki:

Zakręcony indyk

 

  • 20 dag makaronu świderki
  • 20 dag wędzonego indyka
  • 1 żółta papryka
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 ogórki konserwowe
  • puszka kukurydzy
  • 5 łyżek stołowych oleju
  • 3 łyżki stołowe soku z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Zakręcony indyk
Gotujemy makaron, przez około 8-10 minut. Indyka kroimy na małe kawałki ( najlepiej w kostkę) , następnie bierzemy paprykę, usuwamy środek i tniemy ją na paseczki.Cebulkę obieramy i tniemy w piórka ,ogórki kroimy w cienkie plasterki, a kukurydze odsączamy dokładnie. Bierzemy dużą miskę wsypujemy do niej makaron ( wcześniej ostudzony zimną wodą) , indyka, ogórki,paprykę,cebulę oraz kukurydzę dodajemy szczyptę soli oraz pieprzu. W małym kubeczku do soku z cytryny dosypujemy sól i pieprz- ucieramy, dodajemy olej i ubijamy na jednolita masę . Następnie polewamy nim naszą sałatkę i dokładnie mieszamy .

Tagi:

makaron indyk