karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Zakwas do wypieku chleba

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Zakwas niezbędny do wypieku chlebka

Zakwas do wypieku chleba

Składniki:

Zakwas do wypieku chleba

 

  • 100 g mąki
  • 100 ml wody

Sposób przygotowania:

Zakwas do wypieku chleba
Do wysokiego naczynia wsypujemy mąkę i dolewamy wodę. Mieszamy. Codziennie dodajemy po tyle samo mąki i wody. Oczywiście każdorazowo wymieszać. Naczynie przykryć szmatką i odstawić. Zakwas jest gotowy po 3 dniach. Należy przy tym pamiętać, aby naczynie było wysokie i większe, gdyż zakwas urośnie. Jeśli chcemy regularnie piec chleb to zostawiamy trochę zakwasu w naczyniu i powtarzamy czynności wyżej wymienione. W ten sposób możemy mieć swój wspaniały chlebek.

Tagi:

zakwas