eli_555

eli_555

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1453]

Zakwas na barszcz czerwony Eli

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pierwszy raz zakisiłam buraki na barszcz czerwony. Z zakwasu można przygotować barszcz lub pyszny napój.

Zakwas na barszcz czerwony Eli

Składniki:

Zakwas na barszcz czerwony Eli

warzywa

przyprawy

Sposób przygotowania:

Zakwas na barszcz czerwony Eli

przygotowanie buraków

Zakwas na barszcz czerwony Eli
Obrane ze skórki buraki opłukać pod bieżącą wodą.

Buraki obrać ze skórki i opłukać pod bieżącą wodą.

przygotowanie buraków cd

Zakwas na barszcz czerwony Eli
Opłukane buraki pokroić w grubą kostkę...

Obrane i opłukane buraki pokroić w dość grubą kostkę.

przygotowanie czosnku

Zakwas na barszcz czerwony Eli
Obrane ząbki czosnku przekroić na połówki.

Czosnek obrać z łupinek. Ząbki czosnku przekroić na połówki.

przygotowanie przypraw

Zakwas na barszcz czerwony Eli
Przygotować sól morską, pieprz, liście laurowe i ziele angielskie.

Na talerzyku przygotować ziele angielskie, liście laurowe, ziarna pieprzu i sól morską.

przygotowanie zakwasu

Zakwas na barszcz czerwony Eli

Do półtora litrowego słoja włożyć pokrojone buraki. Do buraków dodać czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz i sól morską. całość zalać letnią przegotowaną wodą i dodać wodę z zakwasu na żur. Słój zakręcić i odstawić w ciepłe miejsce na co najmniej 7 dni.

Smacznego!

Z zakwasu można przyrządzić barszczyk lub można go pić jako zdrowy napój. Ukiszone buraczki można wykorzystać do sałatki.

Tagi:

barszcz buraki