Sposób przygotowania:
Zakwas na czerwony barszczyk
Buraki myję dokładnie pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, a następnie kroję w niezbyt cienkie ani grube plastry.
Przekładam pokrojone buraki do garnka. Dodaję przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz cukier) oraz kromkę razowego chleba. Zalewam trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody. Odstawiam garnek z zakwasem na kilka dni.
Po tych kilku dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Barszczyk czerwony na takim zakwasie jest o niebo lepszy niż na tym sklepowym.
Przekładam pokrojone buraki do garnka. Dodaję przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie, sól oraz cukier) oraz kromkę razowego chleba. Zalewam trzema szklankami przegotowanej ciepłej wody. Odstawiam garnek z zakwasem na kilka dni.
Po tych kilku dniach zakwas jest gotowy do użycia.
Barszczyk czerwony na takim zakwasie jest o niebo lepszy niż na tym sklepowym.