Smakowita

Smakowita

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 474]

Zakwas na żurek.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Może zapachy, które powstają podczas kiszenia się zakwasu są nieprzyjemne ,ale za to zupka na takim zakwasie wynagrodzi wszystko .

Zakwas na żurek. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Zakwas na żurek.

 

  • 3 łyżki mąki żytniej na żurek
  • 1/2 litra wody przegotowanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 kromka chleba razowego

 

Sposób przygotowania:

Zakwas na żurek.
Przestudzona wodę wlać do słoika i wymieszać miotełką z mąką.Czosnek obrać i każdy ząbek naciąć na krzyż. dodać do wody. Z kromki chleba okroić skórkę i dodać do słoika z wodą.Słoik okryć czystą ściereczką. Tak zostawiamy na 4-5 dni ,aby się zakwas się ukisił .Potem wystarczy przecedzić i zakwas do żurku gotowy.
Zakwas na żurek.
Tak wyglądał mojego wyrobu zakwas na żurek po pięciu dniach
Zakwas na żurek.
Zakwas wystarczy przecedzić, aby pozbyć się czosnku i okruchów rozmokłej skórki chleba .