Żurek to najbardziej znana wielkanocna potrawa. Jada się ją w całej Polsce. Tradycyjnie podajemy go w towarzystwie białej kiełbasy oraz jajka. Polecam podanie zupy w chlebie. Przygotowanie chlebowego talerza jest proste.
Zobacz film, jak zrobić smaczny żurek na naturalnym zakwasie i podać go z białą kiełbasą oraz jajkiem.
Wlej wodę do garnka. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera, białą kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i wyjmij kiełbasę, resztę gotuj, aż będzie miękkie. Zdejmij flaczek z białej kiełbasy i pokrój w plasterki. Wyjmij włoszczyznę i boczek z garnka. Do wywaru włóż pokrojoną kiełbasę i zakwas. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj 4 jajka. Obierz i pokrój na ćwiartki. Z chleba odetnij górną część i wyjmij miąższ. Zmieszaj mąkę i śmietanę. Dodaj do nich gorący żurek, wymieszaj, wlej do garnka. Zagotuj. Zupę przelej do chlebka, dodaj jajka, podawaj.
Wlej wodę do garnka. Dodaj obraną marchewkę, pietruszkę, selera, białą kiełbasę, boczek, liść laurowy i ziele angielskie. Zagotuj i wyjmij kiełbasę, resztę gotuj, aż będzie miękkie. Zdejmij flaczek z białej kiełbasy i pokrój w plasterki. Wyjmij włoszczyznę i boczek z garnka. Do wywaru włóż pokrojoną kiełbasę i zakwas. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj 4 jajka. Obierz i pokrój na ćwiartki. Z chleba odetnij górną część i wyjmij miąższ. Zmieszaj mąkę i śmietanę. Dodaj do nich gorący żurek, wymieszaj, wlej do garnka. Zagotuj. Zupę przelej do chlebka, dodaj jajka, podawaj.