iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1254]

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Przepis na szybki, tani i smaczny obiad, podajemy z ziemniakami i ćwikłą. Podana z pieczywem będzie dobrą kolacją.

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem

 

  • 1/2 kg białej kiełbasy parzonej
  • 1 duża cebula
  • 3 łyżeczki tartego chrzanu
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki śmietany 30%
  • przyprawy

Sposób przygotowania:

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem

ETAP 1:

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem
Kiełbasę tniemy na mniejsze porcje np. na 3 części.

Kiełbasę obieramy z błonek, tniemy na mniejsze kawałki i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę obieramy, kroimy na piórka i podsmażamy na maśle w trakcie smażenia doprawiamy solą oraz pieprzem, podsmażoną wykładamy na kiełbasę.

ETAP 2:

Zapiekana biała kiełbasa z cebulką i chrzanem
Zalewamy kiełbasę i zapiekamy w goracym piekarniku.

W 1 szklance ciepłej wody mieszamy 1 łyżeczkę jarzynki, chrzan, mąkę i śmietanę doprawiamy pieprzem i zalewamy kiełbasę.

Naczynie wstawiamy do piekarnika i zapiekamy w 200 st około 30 minut w tym czasie kiełbasa się zapiecze, a sos zgęstnieje.

Podajemy na ciepło, przed podaniem można posypać szczypiorkiem lub posiekaną zieloną pietruszką.